Oma suunta ja voima hukassa?

Juurikeskus, muldhara chakra

Miten löydän oman voiman, suunnan ja tahtotilan, jos elämässä myrskyää?

Joskus elämässämme saattaa olla haasteita, jotka heittävät meidät pois omasta keskuksesta, raiteilta pois jonnekin tuntemattomaan.  Olemme kuin laiva ilman ankkuria myrskyävällä merellä. Mistä voisi löytää tyyneyttä, rauhaa ja voimaa, joiden avulla suunnata eteenpäin?

Ihan ensiksi tähän kirjoituksen alkuun haluan korostaa, että on tärkeä tiedostaa mielen ja kehon tila, milloin tarvitsee ammattiapua ja hoitoa. Joogalla tai muilla tietoisuus- ja energiaharjoituksilla voi olla suurtakin apua, mutta se ei korvaa virallista terveydenhuollon hoitoa.

Tämä blogikirjoitus on energiakeskusjärjestelmää käsittävän blogikokonaisuuden ensimmäinen postaus. Jatkossa tulossa myös muut kehomme energiakeskukset.

Energiakeskusjärjestelmän perustana on juuret (Muladhara). Sen perustehtävä on perustarpeiden tyydyttäminen.

Joogaopettajana haluan avata tätä aihetta erityisesti joogafilosofian näkökulmasta sekä omakohtaisen joogakokemukseni pohjalta. 

Joogafilosofian mukaan meidän olemus (kehot) käsittää seitsemän ns. energiakeskusta, energiakeskittymiä eli chakraa. Niiden tehtävä on kanavoida elämänvoimaa (energiaa) olemuksessamme. Chakrat eivät ole fyysisiä, vaikka niillä fyysiset vastineet ovatkin kehossamme.

Ensimmäinen näistä energiakeskuksista on kehon alaosassa sijaitseva juurichakra (Muladhara), joka on koko energiakeskusjärjestelmän perusta, pohja . Se käsittää selkärangan alaosan, häntäluun ja lantioalueen punokset. Myös jalat ja peräsuoli mielletään tähän alueeseen. Sen kehittymiseen vaikuttaa ensimmäiset seitsemän ikävuotta eli varhaislapsuuden kokemukset, biologinen perhe ja yhteisö. Siihen liittyy voimakkaasti myös yhteiskuntamme kunniakäsitteet, uskomukset ja perinteet. Ristiriidan näiden edellä mainittujen kanssa voi aiheuttaa epätasapainoa tässä energiakeskuksessa.

Juurichakra on voimakkaasti yhteydessä meidän fyysiseen kehoon. Se opettaa meille yhteyttä kehoon, maahan, maapalloon eli fyysiseen todellisuuteen ja elämään. Sen tehtävänä on perustarpeiden tyydyttäminen ja  perusturvallisuus, joka tuntuu lujana maana jalkojen alla ja materiaalisella puolella elämässä selviytymisenä (fysiologiset tarpeet ravinto, juoma, hengitysilma, liikunta, terveys, sairauksista toipuminen ja fyysinen kunto ).

Mitä, jos juurikeskus on sulkeutunut tai epätasapainossa?

Jos chakra on epätasapainossa tai sulkeutunut voi olla ettei oikein omaa paikkaa löydy maailmassa. Voimme tuntea vanhempiemme hylkäämäksi tai keräämme hylkäämiskokemuksia elämäämme. Elämä tuntuu olevan yhtä eloonjäämiskamppailua. 

Tällöin meillä voi olla taloudellisia huolia. Saatamme olla tyytymättömiä kehoomme ja tunnemme ettemme ole riittävän hyviä. Luopuminen ja muutokset saattavat olla hankalia.  Lisäksi saattaa olla pakkomielteitä esim. ruuan, alkoholin ja liikunnan suhteen. Energia ja elinvoimaisuus voivat olla vähissä ja tulevaisuus pelottaa, ja se on vailla päämäärää. Tällöin myös voi olla jatkuva kaipuu helpompaan elämään.

Miten juurikeskusta voi vahvistaa?

Kun olemme tuuliajolla eikä suuntaa ja voimaa oikein ole, niin meidän on hyvä vahvistaa elämäämme perustaa eli tehdä juurestamme vahvempi. Voimme vahvistaa tai tasapainottaa sitä (energia)harjoitteilla esimerkiksi joogalla. Itselle jooga on ollut menetelmä, jolla olen vahvistanut ja tasapainottanut “juurta” ja mielellään puhunkin juuri joogan vahvasta vaikutuksesta chakroihin. En kuitenkaan poissulje tällä muita hoitoja, joilla voidaan auttaa keskuksen eheytymisessä.

Joogaharjoitteiden lisäksi on tarpeen keskittyä ruumiillisten tarpeiden tasapainottamiseen ja kehosta huolehtimiseen: puhdas terveellinen ruoka, riittävä lepo ja sopivasti liikuntaa. Lisäksi perusasioiden hoitaminen, maahan liittyvät asia esimerkiksi puutarhanhoito sekä elämän nykytilan ja menneisyyden hyväksyminen.

Juuren vahvistamisen lisäksi, meidän on hyvä päästä kytkeytymään vahvasti omaan fyysiseen kehoon sekä omaan keskukseen, sydämeen.  Tietoinen hengittely on yksi tehokkaimmista keinoista päästä omaan kehoon ja omaan keskukseen, ja antaa sitten sydämen, sydän tietoisuuden ohjata meitä elämässä eteenpäin. Tietoisella hengittämisellä voimme olla vahvasti läsnä itsessämme ja vallitsevassa hetkessä. Voimme siis ihan arjen keskelläkin kytkeytyä itseemme eikä siihen tarvitse kokonaista joogaharjoitusta. 

Kun olemme vahvoilla juurilla maassa kiinni, meidän on helpompi vahvistaa yhteyttä itseemme.

Lisäksi Muladhara chakraa vahvistavia harjoituksia on Wisdomyogan Löydä Kehon Viisaus joogaohjelmassa, jota toteutetaan työyhteisöissä tai verkonvälityksellä. Seuraava ryhmä aloittaa 12.1.2023. Seuraa myös ilmoitteluamme Wisdomyogan Facebook sivuilla.

Wisdomyoga Löydä Kehon Viisaus joogaohjelma

Wisdomyoga Löydä Kehon Viisaus on kuusiosainen joogaohjelma, jonka olen suunnitellut niin, että se sisältäisi ne opit ja oivallukset, mitä minä olen elämäni sekä oman joogapolun aikana kerännyt ja hyväksi havainnut. Ne opit, jotka auttoivat minua parantumaan, vahvistamaan elinvoimaani ja kehoa sekä oivaltamaan todellisen olemukseni, olemaan ja elämään juuri minuna itsenä. Näistä viimeisin on minulle se tärkein ja rakkain oivallus tai asia, jonka olen saanut joogaharjoittelun  avulla.

Voit lukea lisää joogan vaikutuksesta selän hyvinvointiin täältä. Joogan vasteista löytyy monia tieteellisiä artikkeleita ja myös blogiteksteistäni löytyy tästä tietoa.

Joogaohjelma soveltuu heille, joita jooga kutsuu hyvinvointimetodina, heillä on halu hoitaa itseään ja heille, jotka laittavat oman hyvinvoinnin etusijalle.

Ohjelma sopii erityisesti niille, joita jooga jollain tavalla on alkanut kutsumaan, ja jotka kokevat, että se voisi olla  menetelmä, jolla parantaa omaa henkistä, fyysistä, mentaalista, emotionaalista sekä energeettistä hyvinvointia. Myös niille, jotka haluavat lempeän startin joogaan mutta eivät ole vielä uskaltaneet joogasaleille tai tunneille. Opetellemme ohjelman aikana aikana perusasanat (Asana = asento tai liike) linjauksineen, joten ohjelma toimii hyvänä joogaharjoittelun aloituksen. Sen jälkeen on helppo lähteä eri joogatunneille.

Kaikilla mahdollisuus osallistua verkon välityksellä. Seuraava ryhmä aloittaa 12.1.2023

Aloitan uuden ryhmän kanssa kuusiosaisen ohjelman 12.1.2023 (ilmoittautuminen täältä), jota ennen järjestän infotilaisuudet 4.1 ja 11.1 klo 17:15-18, jossa kerron vielä, mistä on kyse, miten pääset mukaan, miten ohjelma toteutetaan sekä joogataan lyhyt harjoitus. Jos et pääse osallistumaan online lähetykseen, niin voit katsoa sen tallenteen kautta. Muistathan tällöinkin ilmoittautua tapahtumaan, jotta osaan lähettää tallenteen sinulle.

Ohjelma soveltuu lähes lähes kaikille, myös raskaana oleville (1. kolmanneksen aikana)  tietyin rajoituksineen. Opetan ohjelman aikana tarkkaa kehon kuuntelua, jotta omat rajoitteet tulevat huomioitua harjoituksen aikana, emmekä riko kehoa. Annan myös mahdollisimman paljon vaihtoehtoisia asentoja (variaatiota), jotta jokaiselle löytyisi oma harjoitus. Selän välilevypullistumat, sydän- ja verisuonitaudit, vastikään tapahtuneet leikkaukset/operaation olisi opettajan hyvä tietää ennen aloitus.

Online Wisdomyoga on rakentunut niin, että ilmoittaudutaan aina vain yhteen kokonaisuuteen kerralla, jotta oppilas voi itse päättää haluaako jatkaa seuraavaan kokonaisuuteen vai lopettaa matkan siihen.

Ilmoittaudu 4.1 infoon täältä.

Ilmoittaudu 11.1 infoon täältä.

Ilmoittaudu 12.1 Wisdomyoga Löydä Kehon Viisaus joogaohjelman ensimmäiseen osioon täältä.

kirjoittaja: Minna Kärkkäinen

Kuva: Heli Kärkkäinen


Palautteita joogaohjelmasta:

Kurssi on ollut hyvä ja itselleni juuri tähän hetkeen sopiva. Tuntuu, että itse on vasta alkuun päässyt ja tätä kaipaa ehdottomasti lisää.

Plussaa kurssi saa siitä, että ihminen huomioidaan kokonaisuutena ja myös henkistä puolta tuodaan esiin.

Opettaja saa tuntemaan, että oma taso riittää hyvin eikä tarvitse pinnistellä äärirajoilla.

“Oma mieli ei monesti harjoittelun alussa malttaisi rauhoittua. Harjoittelun lopussa huomaa sitten eron omassa olossa, kun mieli on rauhoittunut.

Lisää palautteita täältä


Wisdomyogan palvelut eivät ole terveydenhuollon palveluja eivätkä ole luonteeltaan psyykkisten tai fyysisten sairauksien hoitoa. Palvelumme ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä niiden tarkoituksena ole korvata virallista terveydenhuoltoa sekä sen antamia ohjeita.

Wisdomyoga® ei ole uskonto tai aate eikä se edusta mitään uskonnollista tai aatteellista yhteisöä, vaan se on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä. 

Internetistä löytyy Wisdomyogan nimikopioita. Wisdomyoga Finland ei liity näihin organisaatioihin eikä ole tekemisissä näiden kanssa.