Ennen kuin aloitan varsinaisen blogitekstini, niin haluan alkusanoissa korostaa, että tämä kirjoitus pohjautuu kokemukseeni meditaatiosta, sen harjoittamisesta ja ylipäätänsä meditaation omakohtaiseen ymmärtämiseen, eikä niinkään meditaatiota käsittävään kirjallisuuteen. Pyydänkin lukijaa huomioimaan tämän eikä ottamaan kirjoittamaani ehdottomana totuutena. Haluan myös lisätä tähän blogitekstiin pienen varoituksen liian voimakkaista meditaatioista tai henkisistä harjoituksista.
Omalla jooga- että henkisen kasvun polulla olen luonnollisesti alkanut harjoittamaan lempeää meditaatiota tai mielen hiljentämistä tai mielen hiljaisuudessa olemista ja nauttimista.
Aikoinaan, kun törmäsin meditaatiokäsitteeseen olin enemmän kuin ihmeissään kaikista niistä termeistä, mitä vilisi meditaation ja henkisten harjoitteiden parissa. En ymmärtänyt niitä, ja se häiritsi suhtautumistani meditaatioon. Opettaessa nykyään joogaa tai meditaatiota menen tähän kokemukseeni ja yritän selittää ohjattavalle harjoittajalle meditaation tapahtumaa mahdollisimman ymmärrettävästi.
Mitä on meditaatio?
Meditaatio on mielen harjoittamista hiljaisuuteen. Meditaatiossa mieli pyritään hiljentämään eri metodein, ja pikku hiljaa aletaan tunnistamaan ja kokemaan hiljaisuuden hetkiä ajatusvirran välissä. Hiljaisuudessa oleminen on syvän rauhan ja läsnäolon tila. Meditaatio on voimakas työkalu mielen ymmärtämiseen ja harjoittamiseen. Sen avulla voidaan saada merkittäviä positiivisia muutoksia omaan elämään, omaan hyvinvointiin.
Mikä on mieli? – Mieli on ajatuksen virtaa, ajatuksia.
Pysähdy hetkeksi ja kokeile olla ajattelematta mitään. Mitä tapahtuu? Huomaat, että pian onkin päähäsi tullut jokin ajatus. Ehkä se on jokin päivääsi liittyvät asia, mennyt tai tuleva asia. Mieli tai mielen hälinä on se jatkuva puhelu omassa päässä. Tätä mielenhälinää lähdetään meditaatiolla rauhoittamaan ja pysäyttämään se lempeästi sekä myötätuntoisesti.
Meditaatio ei ole keskittymistä tai mielikuvien luomista tai nukkumista. Se on syvän rauhan ja läsnäolon tilan, missä mieli on hiljaa mutta valpas. Meditaatiota on hyvä tehdä istuma-asennossa. Istuma-asennossa pysyy yllä mielen valppaus ja nukahtaminen on vaikeampaa.
Meditaatioon ei liity välttämättä mystisyyttä. Se toki voi olla myös henkinen harjoitus sisältäen myös opit ihmisen moniulotteisesta olemuksesta tai luonteesta. Henkisellä tasolla meditaatiota voidaan harjoittaa esimerkiksi kärsimyksestä vapautumiseksi ja eksistentiaalisten kysymysten ratkaisuun.
Meditaatiosta löytyy hyvä kuvaus Wikipediassa, joten en lähde avaamaan sitä sen enempää :
https://fi.wikipedia.org/wiki/Meditaatio
Miten opetan tai harjoitan meditaatiota?
Minulle mindfulness, tietoisuusharjoitukset ja meditaatio tulevat ensisijaisesti joogan myötä. Jooga on meditaatioon valmistava harjoitus, joka sisältää itsessään jo useita mindfulness harjoituksia. Joogan loppupuolella voi kokea jo mielenrauhaa ja hiljaisuutta. Tästä onkin helppo siirtymä meditaatioon tai kuten itse sanon ” mielen hiljaisuudessa olemista”. Meditaation ei pidä olla pakotettu harjoitus. Sen pitäisi olla mielestä eli egosta vapaa siirtymä. Voit siis tarkkailla ennen meditaatiota, millä motiivilla, tunnetilalla tai intentiolla olet siirtymässä meditaatioon. Jos siinä on vähänkään pakotettua tilaa, niin mieli on huomattavasti vaikeampi kesyttää. Lähtisinkin tässä tilanteessa tekemään joogaliikkeitä mielen rauhoittamiseen ja tarkkaavaisuuden siirtämistä omaan kehoon ja vallitsevaan hetkeen sekä harjoitukseen. Se voi jo itsessään riittää tai sitten haluatkin jo kokeilla hetken meditaatiota. Kun joogaharjoitus on ohi, otat pienen hetken itsellesi ja nautit tilasta, mikä on joogaharjoituksen myötä syntynyt. Tästä pääsetkin sitten asteittain uusilla harjoituksilla harjoittamaan meditaatiota tai kuten sanon “hiljaisuudessa olemista”, ja nauttimaan siitä hetken rauhasta. Pikku hiljaa mielen hiljaisuudesta tulee syvempää ja pidempää. Meditaatiossa ei tarvitse olla pitkään, pienikin harjoitus tuo jo positiiviset vasteet. Mielestäni sekin, että koet mielenhiljaisuuden ja syvän rauhan sekä rakkauden tilan edes hetkeksi, on jo erinomainen tila. Siitä on hyvä jatkaa.
Olen videoinut oman harjoituksen, jossa opetan meditaatiota luonnollisena siirtymänä. Tässä harjoituksessa on noin 10 minuutin asanaharjoittelua ja 10 minuutin hengitysharjoitus (Pranayama). Löydät videon blogin loppupuolelta.
Voit toki kokeilla pidemmän joogan vastetta mieleen, jos meditaatioharjoituksen jooga tuntuu liian lyhyeltä. Esimerkiksi Voimaannuttava ja rauhoittava jooga täältä
Lempeää meditaatiota
Itse harjoitan ns lempeää meditaatiota, jossa siirtymä meditaatioon tai hiljaisuuteen on luonnollinen eikä pakotettu. Lisäksi lempeänä pidän sitä ettei lähdetä liian voimakkaisiin meditaatioharjoituksiin (henkisiin harjoituksiin), jos ei ole kokemusta henkisistä harjoituksista tai omaa henkistä opettajaa. Pitkillä (tunti, tunteja) meditaatioilla voi myös olla omat vaaransa. Jos ja kun meillä täällä Suomessa ja ylipäätänsä länsimaissa tiedetään vielä liian vähän henkisistä harjoituksista sekä niiden vasteesta kehoomme (fyysinen, mentaalinen, energeettinen..) eikä meillä ole välttämättä osaamista hoitaa tiloja, jotka ovat voineet syntyä liian voimakkaista henkisistä harjoituksista liian varhain henkistä kasvua (esim kundaliinipsykoosi).
Meditaation vaaroista onkin kirjoitettu jonkin verran. Itse asiassa en haluaisi tästä kirjoittaa, kun pidän meditaatiota enemmän hyvänä harjoituksena, mutta laitan tähän linkin artikkeliin sen vaaroista ja erityisesti siitä, milloin harjoitusta voisi olla hyvä välttää. Sitäkin toki voisi kriittisesti tarkastella. Löydät artikkelin täältä
Kiitos, kun jaksoit lukea!
Rakkaudella,
Minna
Wisdomyoga® Löydä Kehon Viisaus joogaohjelma
Seuraava joogaryhmä aloittaa Löydä Kehon Viisaus joogaohjelman 25.10.2023. Lisätieto Wisdomyogan verkkosivuilta.
Löydät lisää joogavideoita Youtube kanavaltani @minnakata
Wisdomyogan palvelut eivät ole terveydenhuollon palveluja eivätkä ole luonteeltaan psyykkisten tai fyysisten sairauksien hoitoa. Palvelumme ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä niiden tarkoituksena ole korvata virallista terveydenhuoltoa sekä sen antamia ohjeita.
Wisdomyoga® ei ole uskonto tai aate eikä se edusta mitään uskonnollista tai aatteellista yhteisöä, vaan se on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä.
Internetistä löytyy Wisdomyogan nimikopioita. Wisdomyoga Finland ei liity näihin organisaatioihin.