Hatha, Yin, Flow, Kundaliini, Astanga ja muut joogan suuntaukset

Joogasuuntaukset

Joogan suuntauksia tai tyylejä on useita

Aikoinaan, kun aloitin itse joogaharjoittelun, menin joogatunneille miettimättä, mistä joogasuunnasta oli kyse: Hatha, Yin, Astanga, Kundaliini, Flow, Vinyasa, Sivananda, Tabata.. kunhan vaan tunnin kuvaus tuntui sopivalta. Valtava määrä erilaisia joogia sai minut toki hämilleen, mutta en lähtenyt tai kokenut tarvetta lähteä niitä sen kummemmin  itselleni selvittelemään tai avaamaan. Joogasin niitä joogia, mitkä tuntuivat hyvältä kehossa ja mielessä.

Joogatuntien vaihtoehtoja tai suuntauksia on nykyään niin runsaasti, että aloittelija törmää helposti valinnanvaikeuteen ja saattaa jopa olla hämillään, mistä on kyse.  Vasta joogaopettajaksi kouluttautuessa aloin perehtymään joogasuuntauksiin, ja mikä niistä ylipäätänsä tekee oman joogasuuntauksen tai tyylinsä. En välttämättä vieläkään tiedä ihan varmuudella kaikkia suuntauksia tai kaikkea tietoa yksittäisistä suuntauksista, mutta olen yrittänyt kerätä tähän blogiin lukijalle tunnetuimmista joogatyyleistä perustaustatietoa. Tykkään joogaopettajana aloittaa esittelyn Hatha joogasta, koska pidän itse sitä kaikista alkuperäisimpänä asanaharjoittelun muotona.

Mitä on jooga?

Jooga on ikivanha harjoitusmuoto, joka juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse Intian muinaiseen historiaan. Se ei ole pelkästään fyysinen harjoitus, vaan myös henkinen polku, joka pyrkii yhdistämään mielen, kehon ja sielun. Jokainen joogaaja harjoittaa kuitenkin  joogaa omasta tarpeesta ja ottaa joogasta sen hyvän, mitä haluaa sen antavan. Jokainen joogan suuntaus tarjoaa omanlaisensa lähestymistavan tähän kokonaisvaltaiseen harjoitukseen. Jooga, mikä suuntaus tahansa, ainakin rentouttaa stressaantunutta mieltä, vahvistaa fyysistä kuntoa, lisää notkeutta sekä lieventää unettomuutta ja hengitystieongelmia.

Hathajooga

Hathajooga on joogan klassisin ja länsimaissa tunnetuin ja laajimmin harjoitetuista joogamuodoista tai suuntauksista. Hatha jooga on monien nykyaikaisten joogatyylien perusta.

Hathajoogan pyrkimyksenä, kuten muissakin joogissa on tasapainottaa keho ja mieli sekä ylläpitää elinvoimaa ja terveyttä. Harjoitusten myötä mieli rauhoittuu, keskittymiskyky paranee ja keho vahvistuu. Harjoitukset venyttävät ja notkeuttavat lihaksia ja nivelsiteitä, pitävät selän ja nivelet joustavina, edistävät verenkiertoa ja ruoansulatusta sekä auttavat oikean hengitystekniikan löytymisessä.

Hathajooga koostuu joogan perusliikkeistä eli Asanoista, joita ovat erilaiset kehon asentoja ja venytyksiä. Nämä asanat auttavat kehittämään kehon voimaa, joustavuutta ja tasapainoa.

 Harjoituksissa korostuu oikea hengitystekniikka sekä harjoitus sisältää Pranayamoja eli hengitysharjoituksia, jotka auttavat säätämään ja hallitsemaan hengitystä. Hengityksen tietoinen ohjaaminen on tärkeä osa Hatha-joogaa. Ne auttavat rauhoittamaan mieltä sekä lisäämään elinvoimaa.

Hatha-jooga sisältää usein myös rentoutumisen ja meditaation elementtejä. Tämä auttaa mielen rauhoittamisessa ja stressin lieventämisessä.  Hatha-jooga pyrkii saavuttamaan tasapainon mielen ja kehon välillä. Se kannustaa harjoittajaa olemaan tietoinen kehostaan ja ajatuksistaan, mikä voi auttaa luomaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tunteen.

Dynaaminen hathajooga on aktiivisempi ja hieman fyysisesti haastavampi kuin perinteinen hathajooga. Liikesarjat ovat pidempiä kuin tavallisessa hathajoogassa. Flow-jooga myötäilee paljolti dynaamista Hatha-joogaa. Flow-joogassa Hatha-asanat tehdään asana toisensa jälkeen virtaavassa sarjassa, ja sarjat voivat olla pitkiä (useita asanoita). Flow-jooga on Vinyasa joogan kaltainen (kts alla).

Jotain tyypillisiä Hatha-joogan asanoita:

1 . Tadasana (Vuoristoasento, seisoma-asento): Seisotaan suorana, kädet sivulla ja kämmenet eteenpäin. Auttaa parantamaan ryhtiä ja keskittymistä

2. Uttanasana (Eteentaivutus seisten): Seisoma-asennosta taivutetaan ylävartaloa lonkkanivelistä/lantiosta eteenpäin. Auttaa rentoutumaan, poistaa stressiä, hoitaa selkää sekä avaa takareisiä.

3. Adho Mukha Svanasana (Alaspäin katsova koira): Konttausasennosta nostetaan lantiota ylöspäin ja taakse, suoristaen samalla jalkoja ja selkää. Pää rentoutuu käsien väliin.

4. Bhujangasana (Kobra): Makaa vatsallasi, kädet olkapäiden alla, ja nosta ylävartaloa ylös. Katso eteenpäin, pidä hartiat “pois korvista” ja käsivarret kiinni kyljissä. Tämä asento vahvistaa selkää ja venyttää etupuolta/etulinjaa.

5. Savasana, kuolleen miehen asento. Makaa selälläsi, rentouta koko keho, päälaesta varpaisiin asti. Jalat auki haarassa, kädet pois kyljistä, kämmenpohjat kattoa kohden. Sulje silmät, rentouta kasvot ja ota syvä sisähengitys ja huokaise ulos. Anna uloshengityksen viedä kehoa rentouden tilaan. Tämä asento auttaa rentoutumaan ja rauhoittamaan mielen.

6. Balasana, lapsen asento. Laskeudu polvilleen, konttausasentoon. Vie pakaroita kohti kantapäitä. Ojenna käsivarret eteen ja rentouta pää lattialle tai vaihtoehtoisesti kämmenien päälle. Asento rauhoittaa, maadoittaa ja toimii hyvänä lepoasentona harjoituksen aikana.

Tässä on vain muutamia esimerkkejä Hatha-joogan Asanoista. Hatha-joogassa on lukuisia muita Asanoita, joiden avulla saa fyysistä, henkistä, mentaalista, emotionaalista ja energeettistä apua. On tärkeää muistaa, että joogaharjoitus tulisi aina tehdä omien rajojen mukaan. Aloittelijoiden kannattaa harkita ohjaajan opastusta alkuun pääsemiseksi.

Näitä samoja Hatha asentoja tulee myös muissa joogasuuntauksissa.

Vinyasajooga

Vinyasa-jooga tunnetaan virtaavista liikesarjoistaan, joissa hengitys ja liike yhdistetään sulavaksi ja jatkuvaksi virtaukseksi. Tämä suuntaus korostaa liikkeen ja hengityksen synkronointia, mikä auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja mielen rauhaa. Vinyasa-jooga tarjoaa myös monipuolisen fyysisen harjoituksen, joka vahvistaa kehoa ja lisää joustavuutta.

Astangajooga

Ashtanga-jooga on dynaaminen ja vaativa suuntaus, joka koostuu tietystä sarjasta asanoita, jotka suoritetaan samassa järjestyksessä joka kerta. Tämä suuntaus vaatii säännöllistä harjoittelua ja on erityisen suosittu niiden keskuudessa, jotka etsivät fyysistä haastetta ja rakentavaa rutiinia. Ashtanga-jooga auttaa kehittämään voimaa, kestävyyttä ja keskittymiskykyä.

Perinteinen astangajoogaharjoitus alkaa viidellä aurinkotervehdys A:lla sekä B:llä, joita seuraa osuus seisoma- ja istuma-asanoita kolmesta eri sarjasta. Ensimmäisen sarjan asanat on kuitenkin hallittava hyvin ennen kuin voi siirtyä seuraaviin, haastavampiin sarjoihin. Viimeisen ja päättävän osuuden tarkoituksena on rauhoittaa ja rentouttaa mieltä sekä kehoa.

Bikramjooga

Bikram-jooga, joka tunnetaan myös nimellä kuumajooga, harjoitetaan erittäin kuumassa ja kosteassa huoneessa. Tämä suuntaus koostuu aina samasta sarjasta 26 asanaa ja kahdesta hengitysharjoituksesta. Lämpö auttaa kehoa rentoutumaan ja lisäämään joustavuutta. Bikram-joogan harjoittajat väittävät sen auttavan puhdistamaan kehoa ja parantamaan aineenvaihduntaa.

Kundaliinijooga

Kundalini-jooga keskittyy energian herättämiseen ja nostamiseen selkärangan juuresta ylöspäin. Tämä suuntaus yhdistää asanat, hengitysharjoitukset, meditaation ja mantra-laulun. Kundalini-jooga pyrkii avaamaan henkisen tietoisuuden ja auttamaan harjoittajiaan saavuttamaan korkeamman tietoisuuden tiloja.

Wisdomyoga®

Wisdomyoga on minun luoma joogakokonaisuus, tai joogatyyli. Se sisältää ne opit ja kokemukset eri joogatyyleistä, jotka auttoivat minua parantumaan ja tunsin ne itselle parhaimmiksi. Jooga on pääasiallisesti Hathaa ja sen variaatioita; Flow ja Vinyasa. Myös Astangasarjojen osio sekä kundaliinijoogan harjoituksia pienessä määrin. Harjoituksiin voin sekoittua myös Tai Chi:tä, Pilatesta tai muita kehoa ja mieltä huoltavia harjoituksia (eri hengitystekniikoita).

Wisdomyoga Löydä Kehon Viisaus

Wisdomyoga Löydä Kehon Viisaus on kuusiosainen joogaohjelma, jonka olen suunnitellut niin, että se sisältäisi ne opit ja oivallukset, mitä minä olen elämäni sekä oman joogapolun aikana kerännyt ja hyväksi havainnut. Ne opit, jotka auttoivat minua parantumaan, vahvistamaan elinvoimaani ja kehoa sekä oivaltamaan todellisen olemukseni, olemaan ja elämään juuri minuna itsenä. Näistä viimeisin on minulle se tärkein ja rakkain oivallus tai asia, jonka olen saanut joogaharjoittelun  avulla.

Minna

Kansikuva: Sofia Suokko


Wisdomyoga®  Löydä Kehon Viisaus joogaohjelma

Seuraava joogaryhmä aloittaa Löydä Kehon Viisaus joogaohjelman 11.1.2024 klo 17 Lisätieto Wisdomyogan verkkosivuilta.

Löydät lisää joogavideoita Youtube kanavaltani @minnakata


Wisdomyogan palvelut eivät ole terveydenhuollon palveluja eivätkä ole luonteeltaan psyykkisten tai fyysisten sairauksien hoitoa. Palvelumme ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä niiden tarkoituksena ole korvata virallista terveydenhuoltoa sekä sen antamia ohjeita.

Wisdomyoga® ei ole uskonto tai aate eikä se edusta mitään uskonnollista tai aatteellista yhteisöä, vaan se on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä. 

Internetistä löytyy Wisdomyogan nimikopioita. Wisdomyoga Finland ei liity näihin organisaatioihin.