Myötätunnon keskus ja portti todelliseen itseemme

Myötätunto itseään kohtaan

Sydänkeskus, Anahata Chakra

Valmistuin vuonna 2021 Heartful Yoga joogaopettajaksi. Aloitin opinnot vuonna 2019, kun työt loppuivat liiketoiminnan kehitystehtävistä bioalalta. Tällöin aloin kuulemaan tarkemmin oman sydämen kutsuja. Halusin olla joogaopettaja, mutta mieli vastusteli tämän toteuttamista. Jossain vaiheessa sydämen ääni oli tarpeeksi vahva etten enää pystynyt sen kutsumusta vastustamaan, vaan hain joogaopettajakoulutukseen, ja sille tielle sitten jäin. Nykyään opetankin päätoimisesti joogaa, ja olen äärettömän onnellinen, että saan toteuttaa itseäni sydänlähtöisesti. Oma tarina on hyvä esimerkki siitä, miten jossain vaiheessa elämäämme joudumme kohtamaan totuuden sydämessämme ja päättämään kuuntelemmeko sitä vai ohitammeko kutsun.

Myötätunnon, rakkauden ja totuuden keskus

Tämän blogiteksin aiheena on sydänkeskus, Anahata chakra, joka on myötätunnon keskus ja portti todelliseen itseemme, todelliseen olemukseemme. Tässä tekstissä on otteita joogaopintojeni lopputyöstä. Kehotan lukijaa olemaan avoimella mielellä tiedolle vaikkei kaikki näistä olisikaan meidän uskomus- ja “tietojärjestelmiemme” mukaisia. Asiaan voisi suhtautua ainakin mielenkiinnolla. Ehkä löydät jotain kosketuspintaa vaikka käsitys poikkeaakin meille yleisesti opetetusta.

Kehossamme on seitsemän pääenergiakeskusta. Sydänchakra, Anahata Chakra, joka on neljäs kehon chakroista, sijaitsee sydämen korkeudella, keskellä rintaa eteenpäin avautuen.

Sen symbolissa on 12-terälehtisen lootuskukka. Sen terälehdet edustuvat sydämen jumalallisia ominaisuuksia kuten autuutta, rauhaa, harmoniaa, rakkautta, ymmärtäväisyyttä, empatiaa, selvyyttä, puhtautta, yhtenäisyyttä, myötätuntoa, ystävällisyyttä ja anteeksiantavaisuutta

Chakran väri kuvataan vihreällä ja vaaleanpunaisena. Vihreä väri kuvaa rakkauden antamista ja vaaleanpunainen rakkauden vastaanottamista. Sydänchakra on pyyteettömän rakkauden, myötätunnon ja hyväksymisen keskus. Sen avulla tunnemme itseämme ja muita kohtaan myönteisiä tunteita, kuten kiitollisuutta, iloa, anteliaisuutta ja empaattisuutta. Tässä energiakeskuksessa on vilpittömän ja ehdottoman rakkauden, rehellisyyden ja luottamuksen tasapaino. Aito myötätunto ja rakkaus kehittyvät ja kasvavat rakastavan ja ymmärtäväisen itsemme hyväksymisen kautta.

Sydänkeskuksen sijainti ja tehtävä chakrajärjestelmässä

Sydänkeskusta kutsutaan myös sielunportiksi, ja se muodostaa chakrajärjestelmämme keskuksen, koska se yhdistää kolme alempaa ja ylempää chakraa toisiinsa. Sydänkeskus tasapainottaa ylempien ja alempien chakrojen väliset voimat. Sen alapuolella olevaa kolme energiakeskusta (juuri-, sakraali- ja napakeskus) huolehtivat vaistonvaraisista elintoiminnoista. Sydänkeskuksen yläpuolella olevat keskukset (kurkku-, kolmassilmä- ja kruunukeskus) ovat yhteydessä korkeampaan ja kehittyneempään tietoisuuteen. Sydänkeskus tuo ylempien chakrojen unelmat ja visiot todellisten tapahtumien ja tekemisen tasolle. Samalla se auttaa muuttamaan alempien chakrojen konkreettisen voiman innostukseksi, inspiraatioksi ja ideointikyvyksi. Se opettaa rakastamaan elämää sen kaikissa muodoissa.

Fyysisen sydämen kehittyminen ja sielunportti

Sydän on ensimmäinen elin, joka kehittyy ihmisen alkiolla raskauden aikana. Alkion sydän sykkii kuitenkin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Alkion sydämen syke ilmenee jo 16 päivän päästä hedelmöityksestä. Olin aikoinaan kehitysbiologian tutkijana, ja eräässä seminaarissa keskustelin tiedemaailmassa arvostettujen kehitysbiologien kanssa ihmisen hedelmöittymisestä, alkion kehittymisestä ja sielun tulemisesta alkioon. Valtaosa näistä kehitysbiologeista, jotka uskoivat ihmisessä olevan sielu, olivat sitä mieltä, että sielu tulee alkioon siinä vaiheessa, kun sydämen aihio on kehittynyt ja alkion sydän ottaa ensimmäiset lyönnit. Näin myös näiden tiedemiesten ja naisten mielestä sydän toimisi sisääntuloporttina sielulle. Sielun olemassaoloa ja sen tulemisesta kehittyvään ihmiseen (alkio, sikiö) ei kuitenkaan tiede pysty todistamaan.

Sydänkeskuksen toiminta kehossa

Sydän, kädet, käsivarret, yläselkä, rintakehä, verenkiertojärjestelmä kuuluvat tämän chakran ruumiinosiin. Se on siis vastuussa sydämen, verenkierron ja keuhkojen hyvinvoinnista. Tuntoaisti liitetään myös sydänkeskukseen. Tuntoaisti yhdistää fyysisen kehomme ulkomaailmaan, suurin tuntoaistielimemme on iho. Toisen ihmisen kosketus onkin yksi tätä keskusta tasapainottavia työkaluja. Kateenkorva puolestaan on tähän keskukseen liitettävä umpirauhanen ja thymohormoni siitä erittyvä hormoni. Kateenkorva (thymus) sijaitsee rintalastan takana toisen kylkiluun kohdalla. Se säätelee kasvua, elvyttää ja vahvistaa immuunijärjestelmää sekä tuottaa lymfosyyttejä ja valkosoluja. Kateenkorvan kreikkalainen nimi ’onthymus’ tarkoittaa elämää, tahtoa tai aistia.


Epätasapaino sydänkeskuksessa

Jos sydänchakrassa on liian vähän energiaa ja se pyörii liian hitaasta, meistä tulee vainoharhaisia, riippuvaisia muista ihmisistä tai asioita ja pelkäämme hylätyksi tulemista. Rakkaudettomuus ja hyljeksintä sulkevat keskuksen. Epätasapaino keskuksessa aiheuttaa mustasukkaisuutta, katkeruutta, omistushalua ja kateutta. Kovasydäminen ja maaninen käyttäytyminen kuvastavat tämän chakran epäharmonista toimintaa. Puutteellisesti toimiva sydänkeskus vaikeuttaa omien tunteiden tunnistamista ja muiden tunteiden ymmärtämistä. Tämä ilmenee usein empatian puutteena, pitkävihaisuutena ja katkeruutena ihmissuhteissa. Sydänsurut ja loukkaukset vievät sydänchakraa helposti epätasapainoon ja tämä voi ilmetä fyysisenä ja/tai emotionaalisena häiriötilana. Fyysisiä häiriötiloja voivat olla sydänsairaudet, astma, keuhkokuume ja yläselkä- ja hartiakivut.

Jos keskuksessa on liikaa energiaa ja se on yliaktiivinen, tunteet ailahtelevat. Tällöin energiakeskus pyörii liian nopeasti. Ihminen voi olla hyvin omistushaluinen tai unohtaa pitää huolta omista rajoistaan ja uhrautua toisten hyvinvoinnin vuoksi. Meistä tulee vaativia, ylikriittisiä, omistushaluisia ja oikullisia.

Kun chakra on tasapainossa, otamme toiset huomioon, olemme sydämellisiä toisia kohtaan, autamme heitä sekä olemme ulospäin suuntautuneita, hyväksymme itsemme ja muut sellaisena kuin he ovat.

Terve sydänchakra antaa mahdollisuuden henkiseen kasvuun, sielulliseen laajenemiseen ja kaiken lävistävään vapauteen. Kasvamme kohti pyyteetöntä rakkauden tilaa.

Pääsemme kosketuksiin omiin tunteisiin ja ymmärrämme niitä paremmin. Tasapainoinen sydänchakra säteilee voimakkaasti ulospäin ja sen säteilyllä on parantava vaikutus ja se voi saada aikaiseksi muutoksia myös muissa ihmisissä. Voimme ymmärtää sen avulla myös omia elämänkokemuksia ja tunteita paremmin. Hyväksymällä omat vajavaisuutemme ja olemalla myötätuntoisia itseämme kohtaan voimme ymmärtää ja suvaita toisia ihmisiä paremmin.

Sydänkeskusta tasapainottavat harjoitukset

Sydänkeskusta avaavat ja tasapainottavat sekä mieltä hiljentävät harjoitukset auttavat meitä löytämään oman olemuksemme, tuon puhtaan tietoisuuden tilan. Ilmaelementin, jota sydänkeskus edustaa, vastaelementtinä toimii maa, ja siten maayhteyden säilyttäminen on tärkeä, myös joogaharjoituksessa.

Joogan hengitysharjoitukset ja rintakehää avaavat jooga-asanat auttavat tasapainottamaan tätä chakraa. Jooga-asanoista tasapainottavia ovat mm. Bhujangasana (kobra), Ushtrasana (kameli), Chakrasana (pyörä), Setu Bandhasana (silta), Marjaryasana (kissa-lehmä), Anjaneyasana (low lunge), Supta Baddakonasana (jumalatar) sekä mudrista Hridaya sekä Padma mudra.

Muita sydän chakraa balansoivia menetelmiä ovat vihreän tai pinkin värin meditoiminen, kiitollisuus harjoitukset, luonnossa aikaa viettäminen, niiden asioiden tekeminen, joita rakastaa ja joista inspiroituu, itsestä ja ympäristöstä huolehtiminen sekä vihreiden ruoka-aineiden kuten salaatin, pinaatin, yrttien, vihreiden omenoiden ja viinirypäleiden syöminen ja nauttiminen.

Myös affirmaatioiden toistaminen voi auttaa tasapainottamaan keskusta. Affirmaatiot auttavat meitä elämään rakkaudellisesti ja myötätuntoisesti, ja samalla ne luovat turvallisen ja hoivaavan ympäristön. Tällaisia affirmaatioita voi olla esim. ”minä vastaanotan rakkautta sekä lähetän sitä jokaiselle minun lähellä olevalle”, ”minun sydän on avoin ja olen rakastava sekä myötätuntoinen” , ”kuuntelen sydäntäni ja kunnioitan sen yhteyttä muiden ihmisten sydämiin”, ”olen itselleni sekä muille kiltti ja myötätuntoinen”


Sanotaan, että sydänkeskus yhdistää meidän maalliset ja henkiset (hengelliset) pyrkimykset. Henkilö, jolla on avoin sydänkeskus on epäitsekäs ja toimii pyyteettömästi sekä kunnioittaa muita ihmisiä että ympäristöä. Ympäröivät ihmiset huomaavat tällaisen ihmisen lämmön, rentouden ja rauhan. Heidän läheisyydessä oleminen on puhdasta iloa.

Löydät sydänkeskusta avaavan ja hoitavan jooga Youtube kanavaltani lokakuun 2023 aikana

Wisdomyoga®  Löydä Kehon Viisaus joogaohjelma

Seuraava joogaryhmä aloittaa Löydä Kehon Viisaus joogaohjelman 12.1.2023. Ilmoittautuminen linkin takaa. Lisätietoa Wisdomyogan ilmoittautumissivuilta ja Wisdomyogan verkkosivuilta.

Alla olevalta videolta löydät katkelmia Wisdomyogan Löydä Kehon Viisaus joogaohjelman loppujoogasta, jonka teemaksi muodostui sydänkeskus ja rakkaus itseään kohtaan, sydänkeskus.

Löydät lisää joogavideoita Youtube kanavaltani @minnakata

Kansikuvan kuvat: Heli Kärkkäinen

Lähteet:

https://www.yogaindailylife.org/system/en/chakras/anahata-chakra

https://www.terve.fi/artikkelit/chakraopas-47-sydanchakra

http://hyol.net/pahkinankuoressa/meridiaanit/

https://klassinenakupunktio.com/2016/04/26/sydan-ja-sen-patologiat/

Batanjalin jooga-ajatelmat, Taavi Kassila. Book Garden 2019

https://fi.wikipedia.org/wiki/Chakra

http://www.reikisivut.com/chakrat/4/

https://en.wikipedia.org/wiki/Anahata

https://www.infinita.fi/category/71/7-chakra


Wisdomyogan palvelut eivät ole terveydenhuollon palveluja eivätkä ole luonteeltaan psyykkisten tai fyysisten sairauksien hoitoa. Palvelumme ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä niiden tarkoituksena ole korvata virallista terveydenhuoltoa sekä sen antamia ohjeita.

Wisdomyoga® ei ole uskonto tai aate eikä se edusta mitään uskonnollista tai aatteellista yhteisöä, vaan se on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä. 

Internetistä löytyy Wisdomyogan nimikopioita. Wisdomyoga Finland ei liity näihin organisaatioihin.