Joogaa unettomuuteen?

Unettomuus ja jooga

Unettomuus ja jooga

Unettomuus on yleinen unenlaatuun ja nukkumiseen liittyvä ongelma nykypäivänä. Unettomuus, joka voi olla tilapäistä tai kroonista, on vaiva, joka vaikuttaa monen ihmisen elämään, elämän laatuun ja terveyteen heikentävästi. Syitä unettomuuteen on monia.

Yksi yleisimmistä syistä on stressi tai ahdistus. Stressi, kiireinen elämäntapa ja erilaiset huolen aiheet voivat vaikeuttaa rentoutumista ja nukahtamista sekä vaikuttavat unen laatuun heikentävästi.

Onneksi on olemassa useita keinoja, jotka auttavat meitä lievittämään unettomuutta, ja yksi näistä keinoista tai työkaluista on juuri jooga. Jooga tuli omaan elämääni unettomuuden myötä. Etsin tällöin keinoja, millä rauhoittaa hermostoa, palauttaa hermosto normaaliin tilaan, syventää unen laatua, ja muutenkin hakea elämään rentoutta ja rauhaa, jotta keho/hermosto ei lähtisi ylikierroksille. Siitä lähtien olen harjoittanut joogaa säännöllisesti. Useita kertoja viikossa.

Jooga on ikivanha Intiasta peräisin oleva kehollinen että henkinen harjoitus , joka yhdistää kehon, mielen ja hengityksen. Se on tunnettu monista terveyseduistaan, kuten liikkuvuuden parantamisesta ja stressin vähentämisestä. Lue lisää joogasta täältä sekä blogista joogasuuntauksista.

Joogalla pystymme vaikuttamaan kehoon, erityisesti hermostoon ja sen myötä rentouttaa mieltä ja kehoa. Rentoutunut mieli ja keho, jossa parasympaattinen hermosto saa toimia edistää nukkumista ja nukkumisen laatua.

Jooga vaikuttaa kehoon ja mieleen monin tavoin

Tähän olen kerännyt tietoa siitä, miten jooga vaikuttaa kehoon ja mieleen  sekä  miten jooga voi toimia unettomuuden torjunnassa ja syvän unen edistämisessä.

1. Stressin ja ahdistuksen lievittäminen: Joogan avulla voimme rentouttaa ja rauhoittaa mieltä ja kehoa, aktivoida rauhoittavaa hermostoa (parasympaattinen) samalla vähentäen stressiä.  Stressi on yksi yleisimmistä unettomuuden aiheuttajista.

2. Rentoutuminen: Joogassa käytetään erilaisia rentoutumistekniikoita, kuten hengitystekniikoita, rauhoittavia asentoja, tietoisuusharjoittelua sekä meditaatiota. Nämä tekniikat voivat auttaa sinua rauhoittumaan ja valmistautumaan uneen. Jooga opettaa hengittämään oikein sekä hallitsemaan hengitystä. Hengitys onkin yksi tehokkaimpia työkaluja kehomme hoitamiseen. Sanonkin usein opetettaville, että meillä on yksi keino päästä kehoon sisälle ja vaikuttaa suoraan elimistöömme, ja se on hengitys.

3. Fyysinen aktiivisuus ja vaikutus fyysiseen kehoon: Asanat avaavat kehoa ja poistavat lihasjännitystä, mikä auttaa rentouttamaan kehoa. Lisäksi harjoitus on fyysinen ja purkaa kehosta ylimääräistä/”tukkeutunutta” energiaa.

4. Kehotietoisuus: Jooga opetetaan kehotietoisuutta, joka auttaa meitä tunnistamaan, kun kehomme on jännittynyt tai stressaantunut. Tämä auttaa havaitsemaan aikaisemmin, milloin unettomuus alkaa kehittyä. Tällöin voi ryhtyä hyvissä ajoin toimiin unettomuuden lievittämiseksi. Kehotietoisuus avaa myös kyvyn tunnistaa kehossa tapahtuvia ilmiöitä tarkemmin, myös omien rajojen tunnistaminen tarkentuu ja myötätunto itseään kohtaa kasvaa.

5. Myötätunto. Jooga opettaa myötätuntoista suhtautumista itseään kohtaan. Stressi voi johtua myös liiallisesta suorittamisesta tai liian korkealle asetetuista tavoitteista itseään kohtaan. Kun opimme myötätuntoista suhdetta itseä kohtaan, alamme hellittää otetta liiallisesta kontrollista ja jatkuvan suorittamisen kierteestä. Alamme nauttimaan elämän virrasta ja toteuttaa itseämme siinä.

6. Vähentynyt ahdistus ja masennus: Jooga on havaittu auttavan myös ahdistuksen ja masennuksen oireiden hallinnassa. Tämä linkittyy vahvasti hermoston rauhoittamiseen (parasympaattinen hermosto, vagushermo), kehon avautumiseen ja kireystilan vähentymisen sekä  mielen rauhoittumiseen. Masennus ja ahdistus voivat olla suuria unettomuuden aiheuttajia, ja joogan harjoittaminen voi auttaa niiden hallinnassa. Myös joogan hengitysharjoitukset ja asanat auttavat pallean rentoutumisessa tai kireyden hellittämisessä. Pallea on linkittynyt vahvasti ahdistuksen tuntemiseen kehossa.

7. Parantunut unirytmi: Jooga auttaa säännöllisen liikunnan ylläpitämisessä. Säännöllinen liikunta voi auttaa säätelemään kehomme kelloa ja parantamaan unirytmiämme. Harjoittelun aikataulu voi auttaa meitä heräämään ja menemään nukkumaan samoihin aikoihin päivittäin. Itse ole huomannut tämän kehossani. Joogan myötä unirytmi on muuttunut tarkaksi. Myös unen määrä pysyy vakiona.

Olen kerännyt joogan vaikutukset tehtyjen tieteellisten tutkimusten tuloksia Lähde sivustolle. Voit lukea niitä täältä.

Vaikka jooga voi olla hyödyllinen unettomuuden torjunnassa, on tärkeää muistaa, että se ei välttämättä ole yksin riittävä ratkaisu kaikille. Unettomuus voi johtua monista eri syistä, ja jokainen tarvitsee yksilöllisiä hoitokeinoja. Jooga voi kuitenkin olla tehokas osa unettomuuden hoitoa, kun sitä käytetään yhdessä muiden terveellisten elämäntapojen ja tarvittaessa lääketieteellisen hoidon kanssa.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan joogaa unettomuuden helpottamiseksi, voit aloittaa perusasanoista ja harjoitella säännöllisesti.

Löydät minun ohjaamia lyhyitä iltajoogia tai rauhoittavia pidempiä joogia YouTube kanavaltani

15 minuutin mittainen kehon jännitystä purkava iltajooga:

Kehoa ja mieltä rauhoittava 10 minuutin mittainen iltajooga:

Ohjaan joogaa verkonvälityksellä maanantaisin ja torstaisin (Wisdomyoga Löydä Kehon Viisaus) . Löydät lisätietoa näistä verkkosivuilta tai ottamalla minuun yhteyttä minna.karkkainen@wisdomyoga.fi

Joogan myötä nukut paremmin, ja hyvän unen myötä voit paremmin henkisesti ja fyysisesti. Jooga voi auttaa näin ollen löytämään tasapainon ja rauhan arjen kiireiden keskellä.

Rauhallista ja hyvää unta!

Rakkaudella, Minna

Kannen kuvan otti ihana Sofia Suokko


Wisdomyoga®  Löydä Kehon Viisaus joogaohjelma

Seuraava joogaryhmä aloittaa Löydä Kehon Viisaus joogaohjelman 11.1.2024 klo 17 Lisätieto Wisdomyogan verkkosivuilta.

Löydät lisää joogavideoita Youtube kanavaltani @minnakata


Wisdomyogan palvelut eivät ole terveydenhuollon palveluja eivätkä ole luonteeltaan psyykkisten tai fyysisten sairauksien hoitoa. Palvelumme ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä niiden tarkoituksena ole korvata virallista terveydenhuoltoa sekä sen antamia ohjeita.

Wisdomyoga® ei ole uskonto tai aate eikä se edusta mitään uskonnollista tai aatteellista yhteisöä, vaan se on kokonaisvaltainen hyvinvointimenetelmä. 

Internetistä löytyy Wisdomyogan nimikopioita. Wisdomyoga Finland ei liity näihin organisaatioihin.