Miksi kehon stressituntemuksia ei kannata ohittaa?

Stressi stressinhallinta valmennus

Monet onnistuvat pitkäänkin siirtämän syrjään stressin tuntemukset. On olo, jossa ”pitäisi” tehdä asialle jotakin, mutta ei saa aikaiseksi ja tuntuu toivottamalta edes yrittää.

Jokainen on joskus tuntenut olevansa stressaantunut. Mitä jos stressi vaan jatkuu?

Lyhytkestoinen stressi voi olla ns. positiivista stressiä. Se antaa lisäenergiaa keholle, jolla jaksaa mennä läpi esim. vaikeat neuvottelut. Stressi auttaa suorittamaan, jonka jälkeen seuraa lepojakso ja keho palautuu.

Mikäli stressi jatkuu pitkään, se voi kroonistua ja aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Ihminen voi tuntea olonsa alakuloiseksi, toimintakyky häiriintyy, asioita ei jaksa enää saattaa loppuun, voi tulla unihäiriöitä ja vatsan toiminta ei ole normaali. Joillakin alkaa hiuksia lähtemään päästä.

Pitkään jatkunut stressi vaikuttaa työn tuottavuuteen, kun päätöksentekokyky ja päättelykyky eivät ole enää entisensä ja samassa ajassa ei saa aikaiseksi enää samoin kuin ennen. Keho voi olla sen verran ylikierroksilla, että lepo ei auta eikä riitä palautumiseen. Univaikeudet pahentavat tilannetta työpaikalla ja pinna kiristyy herkemmin.

Monet onnistuvat pitkäänkin siirtämän syrjään stressin tuntemukset. On olo, jossa ”pitäisi” tehdä asialle jotakin, mutta ei saa aikaiseksi ja tuntuu toivottamalta edes yrittää. Saattaa tulla olo, jossa sairasloma olisi tarpeen, mutta pelko töiden kasautumisesta sairasloman aikana siirtää ne ajatukset syrjään.

Mikäli elää äärirajoilla pitkän, voi olla pienikin asia, mistä tulee tunne, että tulee ns. seinä vastaan eikä enää jaksa. Kun siihen pisteeseen tulee, toipuminen ei onnistu enää lyhyellä sairaslomalla. Silloin vaaditaan pitkäkestoista työskentelyä ja niin sisäisten kuin ulkoisten asioiden muutoksia.

Toipuminen on yleensä sitä pidempi, mitä pidempään stressitila on ollut päällä.

Miksi kehon viestejä olisi syytä kuunnella?

Meillä on viisas keho, jota olisi hyvä kuunnella. Se kertoo meille viestejä siitä, miten voimme. Kehon viestit voi ohittaa, mutta monesti keho huutaa aikaa myöden kovempaa.

Mikä muuttuisi, jos alkaisit huomioida itseäsi enemmän? Mitä jos asettaisitkin hyvinvointisi etusijalle?

Mitä tämä tarkoittaisi juuri sinulle?

Jos olet stressaantunut, voit tehdä lyhyen mielikuvaharjoituksen.

Sulje silmäsi ja vedä syvään henkeä. Ajattele itsesi vuoden päähän, jos jatkat samalla tahdilla. Miltä kehossasi tuntuu? Miltä elämäsi tuntuu ja näyttää? Entä viiden vuoden päästä?

Entä jos muutat jotain nyt? Entä jos aloitat siitä, että nukut tarpeeksi yöllä, ainakin sen 8 tuntia. Pidät huolta, että syöt hyvin ja sinulla on vapaa-ajalla lepoa. Miten voit vuoden tai viiden vuoden päästä?

Mikä juuri sinulle on tällä hetkellä se kriittisin asia muuttaa, millä olisi selvä vaikutus hyvinvointiisi?

Muutosta tapahtuu jo pienilläkin askelilla

Moni ajattelee, että pitäisi tehdä toimenpiteitä stressin vähentämiseksi mutta muutoksen aloittaminen voi tuntua työläältä. Onneksi apua on saatavilla esim. työterveydestä tai vaikkapa valmentajalta, joka auttaa sinua oivaltamaan, mitkä muutokset ovat kriittisiä sinun kohdallasi juuri nyt.

Yllättävän paljon voi helpottaa jo yhdenkin muutoksen tekeminen, vaikkapa, että päättää viettää 2 tuntia viikossa luonnossa kävellen ja pidentää yöunen määrää.

Mielenhallintatehtävä

Listaa paperille asiat, jotka koet stressaavina. Tämän jälkeen jaottele asiat kolmeen ryhmään: Asiat, joihin sinä voit vaikuttaa, asiat, joihin voit hieman vaikuttaa, ja ne, joihin et voi vaikuttaa.

Tämän jälkeen kirjoita kaksi asiaa, mitä voit tehdä niille asioille, joihin voit vaikuttaa. Kirjoita myös aikataulu, millä aikavälillä toimit.

Tee samoin asioille, joihin voit hieman vaikuttaa. Viivaa yli asiat, joihin et voi vaikuttaa.

Tällainen yksinkertainen tehtävä voi auttaa mieltä jäsentämään asioita, jolloin stressi voi helpottaa ainakin jonkin verran. On hyvä muistaa, että ei kannata murehtia asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Kannattaa keskittyä muuttamaan niitä, joihin voimme vaikuttaa.

On tärkeää myös muistaa olla itselleen armollinen.

Mitä sinä kaipaisit itsellesi juuri nyt?

Kirjoittaja Emili Osara

*Artikkeli julkaistu Helsingin Ekonomien jäsenlehdessä 1/21

Wisdomyoga stressinhallinnan valmennus ja joogaohjelma apuna

Wisdomyoga stressinhallintavalmennus on luotu nimenomaan niin ennaltaehkäiseväksi kuin myös juuri tähän hetkeen, jos kuormitusta on jo liikaa.

Wisdomyoga joogaohjelman harjoitukset avaavat kehoa, opettaa olemaan läsnä tässä hetkessä ja antaa mahdollisuuden pysähtyä oman hyvinvoinnin ja kehon ääreen. Jooga on yksi parhaimmista tavoista antaa keholle huomioita ja ns. ravintoa ja se tutkitusti lisää niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia. Kun Wisdomyogaan yhdistetään stressinhallintavalmennus, tuloksia tulee varmasti.

Wisdomyoga stressinhallintavalmennus on kehitetty tukemaan työssäkäyviä ihmisiä. Valmennuksen keinoin valmentajan avulla luodaan kullekin yksilölliset keinot, jotta työssäjaksaminen lisääntyy ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kasvaa. Jokainen tulee luomaan valmennuksellisin keinoin juuri kunkin omaan henkilökohtaiseen elämään muutoksia, jotka edistävät omaa hyvinvointia. Oikeasti ne isot muutokset hyvinvoinnissa lähtevät liikkeelle pienistä arjen asioista. Nukutko tarpeeksi? Millä tavoin juuri sinä palaudut parhaiten? Mikä sinulle vapaa-ajalla tuottaa iloa ja hyvinvointia?

Kuinka tärkeää sinun hyvinvointisi on sinulle, asteikolla 1-10? Jos 10 on se tärkein, rehellisesti, kuinka tärkeää se sinulle on tällä hetkellä? Entä kuinka tärkeää haluaisit sen olevan asteikolla 1-10:een? Olisiko nyt muutoksen aika?

Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää, mikä juuri sinun yhteisöösi on paras paketti.

Valmentaja Emili Osara

Stressinhallintavalmennuksesta vastaa Emili Osara, jolla on yli 20 vuoden ajan kokemusta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnin edistämisestä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Emili on koulutukseltaan KTM, Mind coach®-stressinhallintavalmentaja, LCF Life Coach® sekä fytonomi. Emili on kokenut hyvinvoinnin ammattilainen, joka tekee töitä sydämellä. Emilin valmennus on hyvin konkreettista, jossa tuloksia tulee nopeasti ja hyvinvointi saa sysäyksen eteenpäin. Lisää Emilistä voi lukea www.emiliosara.fi

Wisdomyoga stressinhallintavalmennus yhdistettynä Wisdomyogan joogaohjelmaan on ainutlaatuinen yhdistelmä, mikä on kehitetty nimenomaan työyhteisöjä varten. Ota rohkeasti yhteyttä ja luodaan yhdessä, ilolla, hyvinvointia juuri teidän yhteisöönne. Yhteystiedot löydät täältä.